Предлагат прокурори да подават директно сигнали към Европрокуратурата

Надежда Йорданова обсъди идеята с Лаура Кьовеши
48

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова предлага всеки прокурор да може да сезира Европейската прокуратура. Тази идея тя е обсъдила и на срещата с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която от вчера е на посещение у нас.
Още по темата

Вчера Кьовеши разговаря с премиера Кирил Петков, а днес ще има среща и с главния прокурор Иван Гешев.

Йорданова обясни, че това трябва да стане чрез законодателни промени, по които се работи. Така, ако е в рамките на работата си редови прокурор попадне на данни за злоупотреба с европейски средства, няма да е нужно да информира ръководството нагоре по веригата, а може да изпрати директно сигнала в Люксембург.

Йорданова обясни и че Министерският съвет става допълнителна контактна точка до Европейската прокуратура след МВР и Агенция „Митници“, за да се скъси пътят на сигналите.

Освен това, към МС имало инспекторат, който получава сигнали по различни проблеми, а сигнали се изпращат директно и на министър-председателя. С тази възможност няма да се налага тези сигнали да бъдат изпращани през посредник.

Министерството на правосъдието работи и за това да се осигури по-висока степен на автономност на европейските делегирани прокурори - те да имат отделно деловодство и самостоятелна сграда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Много добро предложение! Така ще прескочим измамниците и директно ще има обвинения от ЕС, а не от нашите продажници!
29
0
 
1
 
! Отговори
fred13 преди 2 години
Нема ли да станат много сигналистите ... ?То в България всичко е сигнали към космоса.Некои структури няма ли да започнат да работят?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй бе отдавна подаваш жалба до по нагоре,като недоволен от действията на началника по площадка от иерахията на институция и след дълго време е върнат случая за разглеждане от същата таз площадка,като първична организация за разглеждане,преразглеждане отначало и е със същия резултат от преди подаването на сигнала с/у което е подаден за разглеждане по нагоре,понеже не е бил регистриран административно като нарушение и сигнала изглежда как анонимен,не така представен,непълен от проверката наредена
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олеле!!!А към тея прокурори кой ще подава сигнали ? :)))
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40 Не са от Гугъл, а от разследващи журналисти. Ще се чувства много улеснена.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40.. По интересно ще е манолова и рашков като почнат да пращат "сигнали"!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тогава и правителство не ни трябва. Ще се обръщаме направо в Брюксел.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ли ще реагира Кьовеши, като започне Кирил Петков да й изпраща материали от Google?
22
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Има и много по-елегантни начини да направиш всичко законно и да си изсветлиш парите. Това правя от доста време със западни контрагенти и уин-уин ситуацията е предоволност за всички страни...
21
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
И ако ще купуваш нещо скъпо, примерно апартамент където трябва парите задължително да минават по банков път макс вкарваш по 9000 лева на ден в банката и чакаш, докато не събереш сумата за имота. При 10 000лв на ден НАП се задейства автоматично и започват да те следят
20
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 33 === НА теб ще ти отговоря, ама на онзи по-надолу не, защото ми пише някакви глупости кой какво бил декларирал :))) Сякаш Пеевски и Прокопиев са декларирали всичко. Или сякаш той е счетоводител на Борисов и му знае и данъчната декларация. Той и Пyтитy имал само 1 апартамент от 75 кв/м в Москва и една Лада, ама май не е баш така. Обръщай всичко в крипто, след това от чужбина сам си пращаш на себе си парите. По 5000 евро и 5000$ на месец можеш, за да не се задейства НАП и да те следи
19
3
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Точно така трябва да бъде. Нямаме доверие на каскета, а на Кьовеши.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ми беше прокурор, ама в ония комунистическите години. Пенсионираха я в началото на 90-те.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 , няма да ти отговорят тролчета на ГРОБ.
16
3
 
5
 
! Отговори
пешо преди 2 години
Кьовеши няма да стъпи скоро в България,ако тия не престанат с тия кьорфишеци от разни сайтове.Тя няма как да се противопостави на Гешев-те са колеги прокурори.Тъпите харвадрчета не искат да го разберат.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той тиквун има и чекмедже, в което да се скрие, споко.
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕМЕК ДА НЯМАМЕ НАША ПРОКОРАТУРА. ОЩЕ ЕДНА СТЪПКА КЪМ ПРОДАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ НА ЗАПАДА, ЗАЕДНО С ЕВРО ВАЛУТАТА КОЯТО ЩЕ ЗАМЕНИ ЛЕВА. ПОСЛЕ СЛЕД КНИЖОВНИЯ ЕЗИК ДА СЕ ЗАМЕНИ С АНГЛИЙСКИ
13
0
 
5
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Прокурори наше "производство",да подавали сигнали за корупция до Брюксел.Надежда всякаква,но не и от министъра.Кой от ония с тогите,ще извади "очите" на колегата си?Днешните управляващи,се движат след събитията.Обвиненията против мен,са едно голямо нищо,каза г-н Гешев преди. Сега казва,че обвиненията са само нищо. Така че,многото приказки,отиват като пара в свирката,а "локомотива" си стои непомръднат.
12
1
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
:))))))) Не знам да се смея ли да плача ли...(от смях) Просто идея си нямам какво би казала европейската прокуратура като види една снимка на пачки и кюлчета злато в нощно шкафче. Сигурно ще изпадне в пълен мозъчен ступор и ще се питат аджеба какво искат от нас тези българи :))) Защото не съм чувал да е подсъдимо човек да си държи пачките под дюшека, в буркани или в чорапите. Сигурно е забранено и да си милионер :))) Ама най-вероятно ще стане както реагираха испанците за барселонската къща :-О
11
1
 
4
 
! Отговори
Добра идея преди 2 години
Българското правосъдие за съжаление е корумпирано от години, а съдиите и администраторите се прикриват едни други. Единствения шанс е някой външен да ги наблюдава.